De OOSTERHOEK

KERKEN IN DE OOSTERHOEK - HEVESKES - MYSTERIE GRAFZERKEN TOXOPEUS

 

 

MYSTERIE GEVONDEN GRAFZERKEN TOXOPEUS OPGELOST

 

Tijdens werkzaamheden bij het verharden van de toegangsweg naar de kerk van Heveskes zijn een tweetal beschadigde zerken van de familie Toxopeus gevonden.
De graven op het kerkhof zijn eind jaren zestig geruimd.
Van een groot aantal graven waren de grafstenen zodanig beschadigd, dat herplaatsing niet meer mogelijk was. Voor deze stenen is toen gekozen voor een  nieuwe standaardsteen. Op deze stenen staat een minimum aan gegevens-de naam- geboortedatum-overlijdensdatum.
Met een nabestaande van de familie Toxopeus is toen besloten een identieke zerk te laten maken, hij was van mening dat zo'n steen met o.a. het familiewapen van Toxopeus voor het nageslacht niet verloren mocht gaan.
Dat deze zwaar beschadigde zerken in de buurt van de kerk lagen was niet zo bijzonder, de Heveskeslaan was toen door de werken die daar toen plaatsvonden zwaar beschadigd.
De gaten in deze laan zijn toen opgevuld met o.a. het puin wat van de op te ruimen graven vrij kwam.
(het was echter niet gebruikelijk om grote stukken zerk voor dat werk te gebruiken.)

 

d d
 Greetje Toxopeus (1819-1872)
Jannes Toxopeus (1850-1918)
De gevonden beschadigde zerken
   

 

                        

 

  d


d

 

 

d

 

 

RTV-NOORD : DE GRAFSTENEN VAN TOXOPEUS

De oorspronkelijke grafstenen van Geertje Toxopeus en Jannes Toxopeus werden onlangs, tijdens werkzaamheden, teruggevonden op het kerkhof van Heveskes. Deze leden van de familie Toxopeus waren vroeger boeren in HeveskeskloosterIn Vrouger de geschiedenis van de chemische industrie in Delfzijl.

g